2 Ocak 2008 Çarşamba

Bakanlık, Şeker Çubuklarını Eczaneden Alınca Yüzde 50 Tasarruf Sağladı

Sağlık Bakanlığı, şeker hastalarının kandaki glikoz oranını ölçmede kullanılan ve daha önce medikalcılardan aldığı şeker çubuklarını eczanelerden almaya başladı. Medikalcıların 60 YTL'ye sattığı şeker çubukları eczanelerde ölçme cihazı hediye 29 YTL'ye kadar düştü.

Yeni düzenleme ile Bakanlık yüzde 50 tasarruf sağladı. Bakanlığın, medikalcılardan alınan bazı tıbbi malzemelerin eczanelerden satışına müsaade ederek, rekabet ortamı oluşturacağı bildirildi


12. Bölge Kayseri Eczacılar Odası Başkanı Bülent Ünsal, Sağlık Bakanlığı'nın yaptığı yeni düzenleme ile medikalcılardan alınan şeker hastalarında glikoz oranını ölçmede kullanılan şeker çubuklarının artık eczanelerde de satıldığını dile getirdi. Eczacı Bülent Ünsal, bu uygulama sayesinde daha önce 40-60 YTL arasında değişen fiyatlarla alınan şeker çubuklarının 29 YTL'ye kadar düştüğünü kaydetti. Eczaneler, bu uygulamada şeker çubuklarını ücretle satarken şeker ölçme cihazlarını da ücretsiz promosyon olarak hediye ediyor.

Türkiye'de, bütün dünya ülkelerinde olduğu gibi Tip-1 ve Tip-2 diyabet hastaları bulunuyor. Bu ayırım, hastaların tedavi ve kontrol şekillerini ayırıyor. Tip-1 diyabet hastası, daha riskli grupta yer alırken hastaların, günde en az üç kez kandaki şeker ölçümlerini yapmaları gerekiyor. Tip-2 diyabet hastaları ise en az günde bir kez ölçül yapıyorlar. Medikalcılardan 60 YTL'ye alınan 50 ölçümlük şeker çubukları Tip-1 diyabet hastalarına yaklaşık 16 gün kullanılırken, Tip-2 diyabet hastaları ise 50 gün kullanabiliyor.

Tip-1 diyabet hastalarının bir ay içinde iki kutu şeker çubukları almak zorunda kaldıklarını anımsatan Bülent Ünsal, bu hastaların devlete 120 YTL'ye gider sağladığını belirtti. Yeni düzenleme ile eczanelerden alınacak olan şeker çubuklarıyla devlet, 60 YTL tasarruf yapmış oluyor. Sağlanan bu büyük tasarruf, bakanlığın önümüzdeki günlerde yeni uygulamalar yaparak medikalcılardan alınan bazı tıbbı malzemelerin eczanelerden de alınmasını sağlayacak.

Eczacılar Odası Başkanı Bülent Ünsal, dünyanın hiçbir ülkesinde medikalcı olmadığını anlatarak, "Türkiye'de çok sayıda medikalcılar var. Birçok tıbbi malzemenin alımı da onlardan yapılıyordu. Ancak aldığımız bilgilere göre Bakanlık, yeni uygulamalarla bu tıbbi malzemeleri eczanelerden de alabilecek. Böylece, şeker çubuklarında oluşan rekabet ve fiyat indirimleri diğer ürünlere de yansıyacak. Bakanlık, bu uygulamalardan büyük oranda tasarruf bekliyor" diye konuştu.

Sağlık Bakanlığı yetkilileri, daha önce medikalcılardan temin edilen şeker çubuklarının eczanelerden alınmasının yeni uygulama olduğunu kaydetti. Bu uygulamanın daha ilk günlerde fayda sağladığını ve fiyatlarda yüzde 50 indirim olduğuna dikkat çeken yetkililer, bu uygulamanın yıl sonunda getirisinin tam net rakam olarak ortaya çıkacağını, bazı tıbbi malzemelerin eczanelerden alınmasına yönelik yeni uygulamalar yapılacağını belirtti.

Eczanelerden şeker çubuklarının alınmasıyla birlikte fiyat indirimin yaşanması ise medikalcılar tarafından farklı değerlendiriliyor. Medikalcılar, eczanelerin kalitesiz şeker çubukları satışı yapmasından dolayı fiyat indirimine gittiklerini, kendilerinin kaliteli malzeme satışı yaptıkları için fiyat indirimine gitmeyeceklerini ifade ettiler.

Türkiye'de sadece Ti-1 diyabet hasta sayısı 2 milyon 600 bin kişi üzerinde. Türkiye'de gizli diyabet hastalığı da dahil toplam 5 milyon kişi şeker hastası. Şeker hastaları büyük oranda kandaki şeker oranını evde de rahatlıkla ölçebiliyor. Evlerde kullanım daha fazla. Bununla birlikte sadece Kayseri Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde bir yıl içinde 3.5 milyon şeker tahlili yapılıyor. Kayseri Eğitim ve Araştırma Hastanesi düzeyinde eğitim veren benzer hastanelerinin sayısı bu rakamlarda veya daha üst seviyede olabiliyor

Hiç yorum yok: